Italové mohou ukázat změnu

Hodně se pohybuji mezi lidmi. Na pozvání se stávám součástí příběhů druhých. Jsem svědkem mnoha radostí i smutků, chudoby i bohatství, spravedlnosti i bezpráví… Již mnohokrát jsem se čílil, že obchody raději vyhodí procházející potraviny, než aby je věnovali těm, kdo by je mohli nejen spotřebovat, ale hlavně těm, kdo si je nemohou dovolit a jejich existence je ohrožována nemohoucností (nezajímá mne důvod). Nejsou to ale obchody, kdo za vším stojí. Nahrává tomu nenastavená legislativa. A prý to nejde změnit. Frantíci už to změnili, Italové taky neví – že to nejde – a budou legislativu měnit. Vezmou si naši zákonodárci z těchto zemí příklad?

V Itálii je těsně před schválením změna legislativy, podle které by musely všechny supermarkety darovat neprodané potraviny charitě.

...
převzato z webu : Eurodeník

Úlevy a pobídky pro štědré obchody

Itálie se chce po Francii stát druhou evropskou zemí, kde budou mít supermarkety zakázáno vyhodit nebo znehodnotit prošlé neprodané potraviny. Ve Francii byl podobný zákon schválen letos v únoru.

Návrh zákona má silnou podporu napříč politickým spektrem a předpokládá se, že příští pondělí hladce projde dolní komorou parlamentu, načež bude poslán ke konečnému schválení do italského senátu.

Podstatou zákona jsou úlevy a pobídky pro italské obchody, které se rozhodnou darovat jídlo, které by jinak skončilo v popelnicích. Zde je v italské verzi zákona rozdíl oproti francouzské legislativě, která počítá s pokutami pro supermarkety, u kterých se naopak zjistí plýtvání potravinami.

Dosud se italské bary, restaurace a supermarkety, které se rozhodly darovat jídlo, setkávaly s komplikacemi a musely své dary složitě oznamovat v dostatečném předstihu. Místo toho jim nový zákon nabízí snížení poplatků za odpad, které by se podle deníku The Local lišily podle objemu potravin darovaných na charitu.

Zákon rovněž mění bezpečnostní pravidla užívání potravin, aby podniky mohly darovat i potraviny, kterým vypršela záruční lhůta.

Cílem zákona je snížit objem vyhozených potravin, jejichž hodnota v Itálii podle odhadů dosahuje 12 miliard eur ročně (324 miliard korun).

Chceme, aby pro podniky bylo výhodnější potraviny darovat, než je vyhodit,“ řekl italský ministr zemědělství Maurizio Martina listu La Repubblica. „V současné době se daří zachránit každoročně 550 milionů tun nadbytečných potravin. Chceme tento objem v roce 2016 zvýšit na jednu miliardu tun.“

Italové každoročně zbytečně vyhodí do popelnic potraviny za 324 milionů korun; Foto: Wikimedia

Problém chtějí řešit i další evropské země

Snahy o snížení objemu vyhozených potravin rostou po celé Evropě. Francouzský politik Arash Derambarsh se snaží v rámci celé Evropské unie prosadit legislativu, která by nutila supermarkety darovat prošlé potraviny. „Celá problematika je jednoduchá – máme jídlo, které vyhazujeme, a chudé lidi, kteří mají hlad,“ řekl v rozhovoru pro list The Independent.

Dánsko nedávno otevřelo první supermarket s prošlými potravinami, který s výraznou slevou prodává potraviny, jež věnovaly obchody a supermarkety.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *